You are hereA Kelemen Lajos műemlékvédelmi díj szabályzata

A Kelemen Lajos műemlékvédelmi díj szabályzata


A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság névadója, Kelemen Lajos (1877–1963) halála 50. évfordulójának emlékezetessé tételére megalapítja a

Kelemen Lajos műemlékvédelmi díjat.

          A díjjal olyan személyek tüntethetők ki, akik a műemlékek helyreállításában, gondozásában, védelmében, a műemlékek és együttesek leírásában, népszerűsítésében, művészettörténeti értékelésében kimagasló eredményeket értek el, továbbá azok is, akik jelentős támogatást nyújtottak műemlékek megóvásához, restaurálásához, illetve hivatali úton elősegítették az ilyen jellegű munkákat.

          A díj lehet szakmai és tiszteleti besorolású. Egy Kelemen Lajos-portré plakettből és egy kísérő diplomából áll, ez utóbbiban kerül megjelölésre a díj szakmai vagy tiszteleti kategóriája.

          A díjat a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság választmánya ítéli oda, kiosztására minden évben a műemlékvédelmi világnapon, április 18-án, vagy ahhoz közel álló napon kerül sor Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával együttműködve.

          Egy évben legtöbb két díj adható, függetlenül azok kategóriájától, kivéve az első alkalmat, amikor több díj is kiosztható.

          A díjátadáskor méltatás hangzik el a díjazott életpályájáról és műemlékvédelmi érdemeiről.

          A Kelemen Lajos műemlékvédelmi díj alapításával megszűnik a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság eddigi díjainak (Debreczeni László, Kós Károly, Veress Ferenc) az odaítélése.

          A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság 2013. március 9-i közgyűlése hagyta jóvá ezt a szabályzatot.

         Elnök,                            Üv. alelnök,                            Titkár,

    Dr. Gaal György                   Maksay Ádám                     Albert-Ferenczy Eszter

  • English
  • Magyar
  • Română

Virtuális séta

Támogatók

 

 

 

 

 

 

 

Primaria Cluj