You are hereBethlen Gábor szobrot állíttatnak Kolozsváron

Bethlen Gábor szobrot állíttatnak Kolozsváron


Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulóján a róla elnevezett Alapítvány emlékévet hirdetett, melynek keretében egészalakos bronzszobrot állítanak közadakozásból. A szobor felavatása Kolozsváron, október 23-án lesz az alsóvárosi református (kétágú) templom kertjében.

A makettet Péterfy László székely származású neves szobrászművész adományozta a harminchárom éve működő magánalapítványnak, mely a határon túli magyarok támogatását tűzte ki céljául. A szobrot Szentendrén készítik, ezt követően adományozzák az Erdélyi Református Egyházkerületnek, szállítását a Magyar Máltai szeretetszolgálatot vezető Kozma Imre atya vállalta.

A felállítás helyszínét az idén július 11-én létrehozott szoborbizottság jelölte ki, mivel a templom előtti kis park olyan egyházi tulajdon, amely méltó és biztonságos helyként szolgálhat a Fejedelem első egészalakos szobrának .

Amennyiben Önök is hozzájárulnának e történelmi jelentőségű szoborállítás megvalósulásához, pénzadományaikat az OTP Banknál vezetett „Bethlen Gábor szoboralap” önálló számláján fogadják. Számlaszám: 11702036-20725602, vagy Romániában a a Erdélyi Református Egyházkerület gyűjti össze az adományt, a BCR Banknál vezetett RO43 RNCB 0106 0266 0457 0512 számlaszámon. Az átutalóra kérték rávezetni a „BG szoboralap” megjegyzést.

A szoborállítás helyzetéről, a közreműködő felajánlásokról és az Emlékév további programjairól a Bethlen Gábor Emlékév 2013 című honlapon (https://sites.google.com/site/bethlengaboremlekev2013/ vagy www.bethlenalapitvany.com  ) tájékozódhatnak.

  • English
  • Magyar
  • Română

Virtuális séta

Támogatók

 

 

 

 

 

 

 

Primaria Cluj