You are hereLászló Csaba emlékére

László Csaba emlékére


A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság nevében búcsúzom egykori választmányi tagunktól, hűséges munkatársunktól, László Csaba tanár úrtól.

Négy évtizedes tanári pályája során, az iskolai fotókör vezetőjeként vált szenvedélyes fényképésszé, fotóművésszé. Bizonyára több nemzedéket vezetett be a fényképészet rejtelmeibe, s közben maga is mind célszerűbben, rendszeresebben készítette felvételeit. Az 1970-es évektől nyilvántartást is vezetett róluk. Az 1970-es, 1980-as évek falurombolásai, a pusztulni hagyott műemlékek, majd szülővárosa, Kolozsvár eltűnő külvárosai, a Hóstát felszámolódó utcái, a városközponthoz közelítő bontások, a Házsongárdi temető veszélyeztetett síremlékei késztették arra, hogy felvételsorozatokban örökítse meg őket.

Az 1990-ben megalakult Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaságnál mint fényképész jelentkezett, s ettől fogva szervezett keretben folytathatta fotóművészi tevékenységét. Szabadidejében saját autójával tájegységenként járta be Erdélyt, s örökítette meg műemlékeinket létrehozva társaságunk dokumentációs képtárát. Vándorkiállításaink anyagát jórészt ő készítette.

Munkássága elismerését tükrözi, hogy műemlékes kötetek illusztrálására is felkérték. A Magyar utcát, a Házsongárdi temetőt valamint a kolozsvári emléktáblákat megörökítő köteteknek volt a fényképésze. A műemlék templomok és az 1848-as emlékművek megörökítésére kiírt pályázatokon díjat nyert.

Egyéni kiállításait a KLMT támogatásával rendezte meg: 2002-ben a főtéri Gy. Szabó Béla Galériában az Amíg szól a harang: létezünk címmel állította ki mezőségi pusztuló templomokról készített nagyhatású felvételeit. 2007-ben a Fehér Galériában a Kolozsvári párhuzamok című összeállításával lepte meg a közönséget: egymás mellé állította egy-egy utcaszakasz, városrész 1970-es évekbeli és mai felvételeit. Felesége emlékének dedikálta 2009-ben szintén a Fehér Galériában megrendezett A Házsongárdi temető művészete című kiállítását. Fényképsorozatokat mutatott be a KLMT közgyűlései alkalmával is. A kolozsvári bontásokról készített felvételeit és a Házsongárdi temetőt megörökítő képeit társaságunknak ajándékozta, s azok felkerültek honlapunkra.

László Csaba emlékét kegyelettel őrzi társaságunk, de maradandóvá teszik azt művészi felvételei is, melyekkel beírta nevét az erdélyi műemlékvédelem történetébe.

                                                                                                Gaal György

Elhangzott 2013. október 18-án

  • English
  • Magyar
  • Română

Virtuális séta

Támogatók

 

 

 

 

 

 

 

Primaria Cluj