You are hereMattis Teutsch-emléktábla Brassóban

Mattis Teutsch-emléktábla Brassóban


A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) brassói fiókszervezete élén Szente László városi tanácsossal hosszas előkészületek és egyeztetések után március 17-én kedden délben emléktáblát leplezett le a brassói Hosszú utca 143. szám alatti ház homlokzatán, mely négy nyelven (románul, magyarul, németül, angolul) közli, hogy

Itt élt és alkotott

Hans MATTIS TEUTSCH János

képzőművész

1884–1960.

Mattis Teutsch János magyar apától és német anyától született, de korán árva maradt, s mostohaapja iránti tiszteletből felvette a Teutsch nevet is. Egyformán beszélte a német és a magyar nyelvet, de inkább a magyar kultúrához kötődött. A huszadik század első fele legmodernebb művészeti irányzatainak volt a képviselője, akit Bécsben, Berlinben, sőt Párizsban is számon tartottak. Elhangzott, hogy „erdélyi Kandinszkijnek” lehet őt nevezni. A Hosszú utcai ház az édesanyja családjáé volt, kisgyermek korától haláláig ezt tekintette otthonának. A ház hátsó, udvari része ma is a család tulajdonában van. Itt élt a művész fia, s most itt lakik a szintén művész unoka is.

A leleplezésen a táblaállítás kiharcolóján, Szente Lászlón kívül  szót kapott Kovács Attila RMDSZ megyei elnök, a megyei tanács alelnöke, Durbacă Alexandrina, a város alpolgármestere, Kolozsvárról Gaal György, a KLMT elnöke. Meghívottként Banner Zoltán művészettörténész, az első Mattis Teutsch-monográfia írója beszélt a művészről felidézve személyes találkozását is vele. A táblaleleplezés után koszorúzással zárult az ünnepség. Az eseményen számos érdeklődő mellett az Áprily Lajos Líceum két osztálya is részt vett. Mattis Teutsch nevét ma utca és iskola is viseli Brassóban. 

                                                                                                Gaal György

  • English
  • Magyar
  • Română

Virtuális séta

Támogatók

 

 

 

 

 

 

 

Primaria Cluj