You are hereBécsben jártunk

Bécsben jártunk


A 2014-es év műemlék- és helyismereti vetélkedő nyertes diákjainiak beszámolója:

Ha meghallom ezt a nevet, hogy BÉCS…nem is tudom … először is a fényekre gondolok, a csillogásra, a pompára…arra, hogy milyen hatalmas…azokra a csodás épületekre, amelyek uralják Bécs központját.

Sosem fogom megunni azt a várost, csodaszép és lenyűgöz minden egyes alkalommal, akárhányszor csak ott járok.

Ez alkalommal egy versenyben szerzett jó eredménynek köszönhetően mehettünk el. A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság minden évben megszervezi vetélkedőjét, amelynek célja Kolozsvár műemlékeinek megismerése. A versenyfelhívás 10-11. osztályos diákoknak szól. Ebben a tanévben  két 10. osztályos tanuló (Székely Adrienn – Kolozsvári Református Kollégium, Kopenetz Attila – Báthory István Elméleti Líceum diákjai)  felkészülten és sikeresen „barangoltunk a régi Kolozsvár műemlékei között”. A sok ismeret és tapasztalat mellett az I.és II. díjat is elhoztuk, a könyvnyeremény mellett egy bécsi jutalomkirándulással is gazdagodottunk. A kirándulás megszervezését a Natura Travel utazási irodának köszönhetjük, illetve Wolf Ágnes történelemtanárnőnek aki elkísért minket erre az izgalmas utazásra.

Április 16-án, éjjel indultunk Kolozsvárról Budapestre, a Népligetbe reggel 4-kor érkeztünk, itt pedig 3 órát vártunk a bécsi autóbuszra.

Bécsbe érkezve egy kora tavaszi idő fogadott minket. Mivel a szállodába csak 2-kor vehettük át szobáinkat, elindultunk a leghíresebb épületek felkutatására. Legelőszőr a Hofburgba mentünk. A császári palota egy nagy épületkomplexum, amely közel 800 év alatt épült, és bővült, így számos stílus jegyei megfigyelhetők a különböző épületeken. Legrégebbi része a 13. századból származik, amióta a Hofburg volt az uralkodók rezidenciája.

Továbbmenve eljutottunk a Stephansplatz-hoz, ami Szent István vértanúról lett elnevezve. Az óváros kellős közepén lévő Stephansdom Bécsfő vallási épülete, valamint a város egyik szimbóluma, és egyben Ausztria legjelentősebb gótikus épülete. A székesegyházat a bécsiek, szeretetük jeléül Steffinek becézik. Itt egy német szentmisén vehettünk részt, illetve megcsodálhattuk a főoltárt és a mellékoltárakat.

Egyhangúan eldöntöttük, hogy megkeressük a Kapuzienersgruftot, ahol a  Habsburg császári család tagjainak földi maradványai nyugszanak. A császári kripta a kapucinusok bécsitemploma alatt található. A kolostort magát 1618-ban alapították és 1632-ben szentelték fel. 1633 óta ez a hagyományos temetkezési helye a Habsburg-családnak. Mielőtt elértünk volna erre a helyre, eltévedtünk és Bécs központját négyszer kerültük meg, így minden épülettel összebarátkoztunk és a központot szinte már úgy ismertük, mint a tenyerünket.J

Szombaton legelőször a Schönbrunni palotát látogattuk meg, ami lélegzetelállító volt, a pompa szempontjából. A Habsburg Birodalom volt kastélya,"Ausztria Versailles-a", Mária Terézia uralkodásának idején az udvari élet központja  ma már bárki számára látogatható. Itt visszamehetünk a történelemben, és elképzelhetjük, milyen volt a királyi udvartartás élete a 18-19. században. A gyönyörű, de mégse hivalkodó és túldíszített, inkább kedves és meghitt hangulatú barokk stílusú palota a 18. század végétől látható mai formájában. .Megcsodáltuk a Habsburg család szobáit és betekintést nyertünk mindennapjaikba.

Délután ellátogattunk Bécs egyik legérdekesebb modern alkotásához. A Hundertwasser-házegy társasház Bécsben, melyet Friedensreich Hundertwassertervezett. A házat 1983és 1986között építették, amelynek tetejét  fűvel és földdel fedték be, és nagy fák nőttek ki a szobákból, az ágaik az ablakokon nőttek ki. Hundertwasser nem fogadott el fizetséget a ház megtervezéséért, mert szerinte már az megérte, hogy nem épül a helyére valami csúfság.

 Innen a Szent Péter templomba mentünk. A bécsi barokk építészet egyik legszebb példájának számít. A mai templom helyén, a kora középkorban épített templomból jelenleg már semmi sem látható. Első említése írásos dokumentumokban 1137-ből származik. A régi templom 1661-ben leégett, az új templom építését 1701-ben kezdték meg.  A tervek a római Szent Péter-bazilika alapján készültek. 1722-re a templom nagy része elkészült, és 1733-ban szentelték fel.  Itt egy hagyományos tridenti misének a végén vehettünk részt. A templombelsőben csodás oltárok, és szobrok vannak.

Hazautazásunk előtt a Parlamentet és a Városházát látogattuk meg. Az építész szigorú neoklasszikus stílusban építette a Parlament görög templomokra emlékeztető óriási épületét. A tetőn hadiszekerek, ókori tudósok és államférfiak szobrai láthatók. A központi oszlopcsarnok előtt az Athenebrunnen szökőkútja áll, középpontjában Pallas Athénével, a bölcsesség istennőjével.

A bécsi Városháza (Rathaus) gyönyörű gótikus épület 1872-1883 között épült, előtte a Rathausplatz található, ahol egy tiroli hagyományos termékvásárban is végigsétáltunk.

Köszönjük szépen a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaságnak és a Natura Travelnek ezt a tanulmányutat, amellyel élményekben és ismeretekben egyaránt gazdagodtunk.

 

 

Székely Adrienn – Kolozsvári Református Kollégium

                                                 Kopenetz Attila – Báthory István Elméleti Líceum

  • English
  • Magyar
  • Română

Virtuális séta

Támogatók

 

 

 

 

 

 

 

Primaria Cluj