You are hereSzülettek Kolozsvárt - könyvbemutató

Születtek Kolozsvárt - könyvbemutató


Gaal György: Születtek Kolozsvárt. Demény Péter előszavával. 286 szövegközti fotóval, rajzokkal és térképvázlatokkal. Kolozsvár szülötteiről 354 nevet tartalmazó átfogó listával, a végén 16 színes műmelléklettel. 296 oldal, ára 80 lej.

A szerző kénytelen válogatni a jeles személyiségek közül úgy, hogy a pályafutásuk többé-kevésbé tükrözze a város történetének alakulását is a 14. századtól, a szent György szobor alkotóitól, a Márton és György testvérektől a 20. századig, az 1970-ben elhunyt kiváló művelődéstörténészig Herepei Jánosig. A város tizennyolc híres szülötte kap a műben önálló fejezetet, ügyelve arra, hogy a bemutatott művészi, írói, tudósi, orvosi, közéleti és politikusi pályaképek révén a Kolozsvár múltjáról, életéről összeálló kép a lehető legteljesebb és legsokszínűbb legyen. 
A főszereplők életrajza mindemellett kiegészül a korunkra vonatkozó köztörténeti, iskolatörténeti, társadalomtörténeti eligazításokkal is melyekből az olvasó tulajdonképpen a 14. századtól kezdve az egész erdélyi – sőt olykor a magyarországi és európai – történelméről hiteles ismereteket kap, ami fontos hozadéka a könyvnek. 
A kötet Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulójára (1316. aug. 19. Károly Róbert) készült.

A könyv bemutatója 2016. május 13-án, du. 18 órától lesz a Györkös-Mányi Emlékházban. A kötet a helyszínen megvásárolható, a szerző dedikál.  

  • English
  • Magyar
  • Română

Virtuális séta

Támogatók

 

 

 

 

 

 

 

Primaria Cluj