You are hereTakács Gábor: Kérdezz-felelek könyvbemutató

Takács Gábor: Kérdezz-felelek könyvbemutató


Takács Gábor világjáró grafikusművész, a műemlékek szerelmese és megörökítője a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaságnak a kezdetektől fogva lelkes tagja. A Bethlen-bástyát ábrázoló emblémájának is megalkotója. Nyugalomba vonulva 2008-ban elvállalta a társaság irodavezetői tisztségét, s azóta még szélesebb körben fejti ki műemlékvédő tevékenységét. A választmány megbízásából megszervezte a kolozsvári középiskolások számára a műemlékismereti vetélkedőket. Évről évre – többnyire novemberben – a kolozsvári magyar tannyelvű iskolák X. és XI. osztályos diákjai összemérhetik a város műemlékeiről felhalmozott ismereteiket. Rendszerint történelemtanáraik irányítják felkészülésüket. Tőlük kapják kézbe azokat a városról szóló köteteket, amelyekből megtanulhatják azoknak az épületeknek a titkait, amelyekben nap mint nap megfordulnak, esetleg laknak vagy tanulnak is.

A felkészülést segítő céllal Takács Gábor évente összeállított egy mind gazdagabb, a város műemlékeire vonatkozó kérdéssort megadva a kérdésekre a kimerítő választ is. Eleinte e kérdések csak a legfontosabb épületekre, létesítményekre vonatkoztak, de egyre szaporodva végül mondhatni az egész várost átfogják. Innen jött a szerző ötlete, hogy maradandóbb formában is érdemes lehet közzétenni e kétszáz kérdést: nem csak a versenyre készülő diákság, hanem a szélesebb, a város múltja iránt érdeklődő közönség is okulhat belőlük.

A kérdezz-felelek sort László Miklós kitűnő felvételei teszik a szó szoros értelmében színessé, képeskönyvvé. Ő napjainkban a város legelhivatottabb megörökítője. Kötetek sorát illusztrálják képei.

Minden bizonnyal az elkövetkező évek vetélkedőinek résztvevői, de a szülők, tanárok is haszonnal fogják forgatni ezt a hétszáz éves városunk múltjába, titkaiba elvezető kis kötetet. Jó lesz tankönyvnek és kézikönyvnek, ajándéknak és emlékeztetőnek egyaránt.           

                                                                                                Dr. Gaal György

 

A könyv bemutatójára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Bocskay szülőház – Mátyás király utca 4 szám), Óváry Termében, 2016. november 17-én, csütörtökön du. 18 órakor kerül sor.

 

Méltatja Dr. Gaal György

A könyv illusztrációiból László Miklós vetít

 

Mindenkit szeretettel várunk!

  • English
  • Magyar
  • Română

Virtuális séta

Támogatók

 

 

 

 

 

 

 

Primaria Cluj