You are hereFinn ex librisek a Barabás Miklós Galériában

Finn ex librisek a Barabás Miklós Galériában


A Barabás Miklós Céh és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) közös szervezésében nyílt ex libris kiállítás május 9-én a BMC Farkas/Kogalniceanu utca 27. szám alatti székházában.

A 120 kiállított könyvjegy a finn Exlibris Aboensis Társaság elnökének Tano Piiroinennek és a grafikus Ulpu Kavantinak a gyűjteményéből származik, a válogatás és az igényes tálalás pedig a rendezvény kurátorának, Takács Gábornak a hozzáértését dicséri. A finn-erdélyi kulturális cserekapcsolat is neki köszönhetően működik 2008 óta. Évente, felváltva, hol Kolozsváron, hol pedig Finnországban rendeznek finn illetve erdélyi képzőművészek alkotásaiból bemutatókat.

Amint arra a rendezvény házigazdája, Németh Júlia utalt, a jelenlegi tárlat akár a   csütörtökön kezdődő Kolozsvári Ünnepi Könyvhét előzetesének is tekinthető, hiszen eredetében az ex libris, szorosan kapcsolódik a könyvhöz, bár napjainkban már önálló kisgrafikai műfajként is jegyzik.

Gaal György, a KLMT elnöke elismerőleg szólt a kiállított anyag művészi színvonaláról, tematikai változatosságáról, az északi tájak sajátos hangulatának a képi felvillantásáról.

Egy gyűjtemény igazából akkor él, ha időnként kiállításokat rendeznek belőle. Ha csak dobozokban vagy borítékokban hever sokat veszít értékéből – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Takács Gábor. A tenyérnyi vagy annál is kisebb munkákról szólva, s azokat részletesen elemezve megállapította, hogy színviláguk „a fény-árnyék gazdag átmenetén alapul. A színek visszafogottak. Egyes lapok plasztikai hatást keltenek, a képsíkon mozgalmas kompozíció születik. Tematikájuk: népi motívumok, történelmi jelenetek, könyvek, egy-egy heraldikából merített motívum, a zene világa, virágmotívum. Finom, lágy vonalú dombok, fák, madarak, állatfigurák rajzolódnak ki a képsíkon.” 

Technikáját illetően az ex libris lehet fa- vagy linómetszet, rézkarc, rézmetszet, kőrajz vagy  vegyes technikájú munka. Napjainkban egyre inkább teret hódít a számítógépes eljárással készült ex libris is – vélte a méltató.

A kiállítás június 9-ig tekinthető meg kedden és csütörtökön 11-13 óra között.

Kivételt képez a május 17–25.-e közötti időszak, amikor a székház zárva lesz. 

Olvasható a Szabadság napilapban.

A kiállításmegnyitón, Horváth László által készült fotók.

  • English
  • Magyar
  • Română

Virtuális séta

Támogatók

 

 

 

 

 

 

 

Primaria Cluj